Sunday, 30 October 2016

Favourite Theme Songs During Childhood

Dah lama dah rasanya aku nak publish entry macam ni tapi sekarang baru berpeluang nak buat. Sebab hari tu Pokemon ada buat celebration 20 tahun anniversary dia dan ditambah pulak dengan Pokemon GO punya craze masih lagi berleluasa, maka terdengarlah lagu tema Pokemon (versi first gen) dekat radio. Dia punya feeling masa kecik-kecik tengok show Pokemon ni meluap-luap datang kembali. It's like living that time once again but in a brief moment!

Makanya aku rasa sangat afdal untuk membuat satu entry khas untuk mengenangkan kembali lagu-lagu tema siri television kartun/superhero yang sangat memberi kesan dalam hidup aku kalau terdengar balik macam "BE RIGHT BACK! I NEED TO CALM MYSELF DOWN'.

Let's focus on the english version first. Rasanya tak banyak siri yang aku betul-betul berkenan masa kecik dulu but I've got some on my list.

1. Duck Tales


This is the only song during my childhood that can make me dance! Like literally moving my ass left and right like Beyonce on 'Single Ladies'? Lagu ni catchy betul untuk dikategorikan sebagai lagu tema untuk rancangan kanak-kanak. Dan boleh tak aku kata lagu ni actually bervokal. People with average singing level mesti macam end up miming je lagu ni. Haha.

"D-d-d-d-danger! lurks behind you. There's a stranger, out to find you", 

This song really create this excitement mood of adventure. Btw aku sampai sekarang pelik macam mana Uncle Scrooge boleh berenang dengan mudahnya dalam timbunan syilling emas tu.

2. Pokemon

Of course, of course. Pokemon. Gila kau tak mention. Dah lah mention dalam intro kan?


The original theme always going to be the very best (reference). Personally aku rasa lagu ni macam ada 'spirit' dalam dia. You know the feel like after listening to a certain song ko rasa teruja dan untuk lagu ni ko terus tergesa-gesa nak ambik beg dan keluar dari rumah tetiba nak tangkap Pokemon padahal terang-terangan ko tau benda tu tak wujud? Exactly.

"You'll teach me and I'll teach you..."

Part ni aku rasa dekat sangat macam rasa friendship tu utuh sangat dan bersifat murni! Ditambah pulak part ni Squirtle duk peluk Ash. Lepas tu Pikachu pula peluk sekali buat group hug. GILA KE? Be right back! *lap air mata*

3, Thundercats



EPIKKKKKKKKKK GILAAAAA! Start-start pun dah macam PANG! BOOM! BANG! KABUSH! Terus bersemangat nak melawan musuh. Everything is epic in this one. Even the visual is freaking dope. 

Cheetara gila badass #Feminism

4. Power Rangers


That guitar riff alone!! The song is the most badass ever sampaikan kita tak sedar yang si villain Rita the witch tu sebenarnya pelakon Jepun tapi orang dah sub suara dia ke English? Lepas tu Zordon buat statement tak masuk akal macam,

 "...RECRUIT A TEAM OF TEENAGERS WITH ALTITUDE!"

What altitude? lol.

Putting that sketchy line aside. This song is really epic ko rasa bersemangat waja buat backflip acah Kimberly lepas tu start tumbuk musuh secara berkali-kali. Even as the adult the feeling still feel the same cuma capability ko nak backlip tu agak rendah....

So these are among my favourite theme songs. It's not that much but I do think these are most memorable one. Mungkin ada lagi yang lain tapi dah lupa. Maybe you can share your favourite theme too?