Thursday, January 5, 2017

Looking Back at 2016

Sepatutnya pada waktu-waktu pra-peralihan tahun begini aku biasanya akan busy buat blog entry back to back mengenai favourite Top 3, 5, 7 atau any nombor ganjil ko rasa mampu nak senaraikan semua benda yang aku boleh fikir sepanjang tahun 2016. Yang pastinya 90% pembaca tak akan amik kisah dan rasa ingin tahu pun in the first place. Itu pun kalau blog ko ada pembaca. But this time around I'm not in the mood to do the listing stuff. Screw ALL that!

How about we tone it down, being a little bit (raw) personal with me just simply writing nonsense (again!). Bertabahlah dengan aku pelis, entry kali ni mungkin akan penuh huruf. I didn't how many paragraphs it's going to be. Dan mungkin kalau aku rajin sikit aku akan letak gambar.

NAAAH!!

Ughh! Aku tak gemar betul idea bila blogger nak buat post panjang sikit ke apa ko dinasihatkan untuk at least letak gambar, kalau tak ada gambar sendiri carilah gambar lain dekat Google Images, Pinterest ke ke apa janji letak supaya readers tak mudah bosan. To be honest aku memang tak minat letak gambar kalau entry-entry bebel macam ni unless aku review benda ataupun buat entry travelling. Penat nak fikir letak gambar yang bersesuaian.

2016, personally aku rasa was quite a shitty year. Faktor ni tak berkaitan dengan many deaths of celebrities, the winning of Trump etc. Ini disebabkan aku rasa macam banyak betul dugaan datang bertimpa-timpa. Moment happy tu usually sekejap gila lepas tu berdeeeret 4-5 hari macam-macam benda datang. And seldom people say that how is life works. Like can't life be filled with happiness and less sadness instead the way around?

As one of the easily person to be sad over bad things, (but I managed to handle it well these past few years) normal lah rasa kecewa bila something bad happened. Tipu lah kalau ada orang satu tahun tu semua bahagia, come on ni bukan Instagram (or InstaBAHAGIA what I usually called. yup with the intentional capital letter) where you can choose which happy moment nak tunjuk dekat orang lepas tu bagi some sort of illusion hidup ko bahagia. In real life we can't do that choosing stuff but as for me when life trying to bite my ass. HARD. I simply choose to react to it by sucking it up and move on with my life. I admit this method is working for me but only for a duration of time. Aku realize bila suck it up memanjang sahaja and not deal with it, dia akan lama-lama jadi toksin dalam hati, slowly eating your heart and soul lepas tu ko akan jadi heartless. Lagi kronik at some point bila dah banyak sangat dia akan keluar mencurah dan masa tu lah rasa depressed bagai.

That is one thing. Another thing with 2016 is, aku rasa aku macam meluat betul dengan orang secara amnya. Majority of people that I've dealt with are people that tend to be selfish, ignorant and somehow self-centered aku macam boleh lost hope dengan humanity. Dia sampai satu tahap kesan dia kalau pandang strangers aku tak boleh fikir benda-benda baik dah. Menyerkap jarang saja. Mana perginya orang-orang baik? I need to meet them! At least sorang dua ke untuk restore balik my hope towards humanity. Definisi baik disini aku maksud bukannya orang yang tolong ko dalam kesusahan ke apa tapi sifat humane sense tu sendiri, treating people in a better way, being considerate, compassionate, tolerant etc. I've yet to meet this kind of people with my own eyes. Ah! Maybe it is all my fault of living in my own bubble. Tak berjumpa orang. Bila some people treat me that way lepas tu terus buat konklusi semua orang bersikap benda yang sama. Ok! fine. Mingle with more people *catit dalam journal 2017*

Then I've got this epiphany yang macam kalau orang treat ko macam asshole, apa kata ko pun jangan jadi asshole sama dengan treat orang lain dengan cara yang sama. Jangan tambah lagi peratus puak-puak suku umat manusia ni. Be nice. If not towards them; the assholes in this case, but to other people. 

Smile to the cleaners, say good morning to them masa nak pergi toilet ataupun tolong tahankan pintu lif sementara tunggu semua orang masuk, hantar troli supermarket kembali ke tempatnya, ucapkan terima kasih lebih banyak lagi kepada orang etc. Benda-benda kecil macam ni lah bila aku buat rasa puas dia lain macam sikit. And I was like 'I'm not a heartless bitch after all rupanya!' Tapi siyes lah mana orang baik weh. HAHAHA. Oh ya! This remind me to some random story pasal ada cubaan orang nak bunuh diri by jumping of a bridge. Masa perjalanan dia menuju ke tempat nak terjun tu if someone just smile at him, he might change his mind not to commit suicide. How powerful is that with that small action? Walaupun benda-benda kecil ni kita rasa tak ada bagi kesan apa-apa mungkin pada orang lain kita tak tahu impak dia besar macam mana. We just don't know.

Walaupun ni kedengaran macam klise af, aku macam nak cuba satu exercise (I can't believe I'm doing this) dimana setiap hari at least aku nak catat 1 atau 2 benda yang aku bersyukur terjadi pada diri sendiri. Aku selalu jugak dengar pasal 'Gratitude Exercise' ni tapi tak pernah buat sendiri. So dalam masa sebulan aku nak tengok ada tak effect dia kepada diri sendiri. Sebab aku perasan aku selalu juga merungut fikir kenapa diri sendiri selalu ditimpa benda-benda musibah walhal ada banyak nikmat lain yang aku sendiri tak perasan sebab dah terbiasa sangat. Senang cerita 'tenggelam dalam nikmat'. Sebagai contoh bila sakit baru nak appreciate waktu sihat, tapi bila sihat tak bersyukur pulak. Ataupun sekecil-kecil nikmat macam remote kereta rosak so setiap kali nak kunci kereta kena manually lock. Leceh betul bila ko dah jauh dari kereta baru sedar remote rosak so kena patah balik sebab nak lock balik. Bila dah tak ada baru rasa convenient betul tapi masa ada langsung tak hargai sampai ke satu tahap tak perasan langsung pun fungsi ni memudahkan hidup kita. That little things.

How about we do this gratitude stuff together and at the end of this month I will tell you I how I feel about it. Adakah ia rasa lebih positif ataupun tak ada apa-apa kesan. And you might share your experience together with me. Deal?

So here is hope for a better new year. Or at least I'm hoping so.