Wednesday, February 1, 2017

Mini Project Announcement!

Aku rasa guilty betul lepas entry Januari lepas yang macam positif bagai lepas tu blog ni pun senyap tanpa sebarang entry baru. To be honest a lot of things happened after that. A lot. Life ni for my experience, lagi ko rebel lagi kaw-kaw dia kenakan kau balik. Satu, satu dia datang tanpa belas kasihan. lol. Plus with limited internet coverage makes me feel less enthusiast to write anything. But again, kalau aku nak tak kisah lah macam mana pun mesti akan cari jalan nak update kan. Again, excuses.

Alright. Since aku tak nak bazirkan bulan Februari begitu sahaja, aku bercadang ehem.. this mini project is soo risky coming out for me yang susah nak maintain schedule post.. untuk buat episode review untuk drama. I mean review dan discuss acah ilmiah dan bersahaja (lol) pasal setiap episod untuk drama terpilih. Dari dulu lagi aku memang teringin betul nak buat entry macam ni. Sejak dari 2009 lah. Nampak tak? Dah lama teringin. I guess this is going to be one time only sebab I don't think I'm going to have the same amount of time doing this masa bulan March ni.

 So below are some of description about this mini project:

1. Drama tersebut seharusnya drama yang ada satu season saja. Kalau ada 10 season matilah naaak nak buat semua. Plus rasa tergantung kalau buat satu sahaja. So no Criminal Minds, no Game of Thrones ok.

2. Episode dia kalau boleh sikit lah. Kalau 22 episode (matilah naaak sekali lagi) nak review. Boleh buih mulut aku sambil taip semua 22 episode tu. So no The Good Wife, no The Flash. Sorry.

3. Every episode aku cadang akan buat post review selang 2-3 hari. Sebab tu aku prefer drama yang yang episode sikit so that around end of February/early March semua boleh habis. (HOPEFULLY!)

4. Review dia bukan format yang aku akan review dari awal cerita sampai habis. Aku akan point dan highlight scenes yang aku rasa interesting. Kalau ada yang tertinggal boleh dibawa bincang ke ruang komen.
4. Sit tight and enjoy. :)

Ok, sekarang masa yang dinanti. Drama yang dipilih untuk project ini ialah...


VOICE (ヴォイス)

One of my favourite Japanese medical related drama yang aku rasa begitu wajar untuk dibebel bersama. Seingat aku, aku dah tengok 2 ke 3 kali drama ni dan setiap kali rasa tersentuh tengok. Thanks to my short term memory kadang-kadang aku tak teringat pun ada scene tu. Dengan syarat langsung tak tengok drama tu pada jangka masa yang lama.

Oh this one is waaaay back masa 2009. Dah 8 tahun punya cerita. Rasanya aku tengok first time masa uni, time tu final exam lepas sedih saja. Entah lah stress exam ke apa cepat betul tersentuh. Then again after second watch lagi teruk. lol. Makin tua makin hati cepat benar terasa. Btw cerita ni bukan emosi heavy macam 100 Liters of Tears tu cuma ada certain aspect as a human, the relationship between people aku boleh relate atau faham. Tengok orang lah, ada certain tengok cerita ni biasa-biasa je. (This would be me kalau tengok masa zaman remaja. Hard cold stone). Sama lah masa aku tengok The Conjuring ada certain scene orang duk terjerit-jerit tapi aku boleh pulak gelak sebab macam kelakar.

Kalau sapa2 dah tengok cerita ni a big thumb up to you. Let's watch it together again. Manakala yang belum, please do join me by watching it. I insist! 

Sedikit sipnopsis pasal cerita ni, to spice thing up. Drama ni pasal satu group student medikal (5 orang) yang buat short seminar forensic pathology. Forensic pathology ni pasal course mengkaji punca orang tu mati. Macam CSI tapi more tone down kind a vibe dimana dia tak guna teknologi canggih dan lebih fokus pasal mayat tu sendiri. And they go beyond that. Trying to encrypt this.. a some sort of last message from the dead body to their living relatives.

Interesting right? Tapi aku agak gusar jugak nak buat project mini ni. Based from my track record hehehe susah sikit nak habiskan. Nanti episode 1 post bulan Feb episod 7 akhir tahun 2017. But please do spam me through all my social network kalau dah nampak macam petanda-petanda waktu post tak konsisten and demand me to post this thing. Hahaha. 

(UPDATE) 11/2/2017: Aku buat keputusan untuk buat post review as weekly basis. Untuk buat selang 2-3 hari sangat burdensome aku rasa plus nanti blog jadi macam ni hilang arah tuju manjang post review drama. Dan aku akan set kan tarikh untuk bila post itu akan keluar. Dah tak ada TBA bagai. Haha

So here is the schedule:

Episode 01 'Medicine to Save Lost Lives'  (13/2/2017)*

Episode 02 'Man Carrying Eggs Electrocuted' (20/2/2017)*

Episode 03 'The Cause of Mother's Death Fifteen Years Ago' (27/2/2017)*

Episode 04 'My Best Friend on the Autopsy Table' (6/3/2017)*

Episode 05 'Unseen Scoop Photograph' (13/3/2017)*

Episode 06 'Anticipated Inpatient' (20/3/2017)*

Episode 07 'Life-Threatening Special Time Sale' (27/3/2017)*

Episode 08 'The Flame That Cannot Be Erased' (3/4/2017)*

Episode 09 'The Death of A Man Who Understood The Rain' (10/4/2017)*

Episode 10 'The Last Biggest Match' (17/4/2017)*

Episode 11 'Time of Parting, Our Tomorrow' (24/4/2017)*

I'll update all the links here as soon the entry is up. We will treat this entry as our main database ok. Wish me luck. 

No comments: