Thursday, February 2, 2017

PERFUME Special!: Membebel Macam Mak Nenek Tentang Cover 'Tokyo Girl'

Selepas full album 'Cosmic Explorer' yang dilancarkan pada April tahun lepas (dimana aku ada janji nak buat full review pasal album ni tapi macam biasa janji telah dicapati), Perfume akhirnya tersedar dari lamunan dan akhirnya release single baru yang berjudul 'Tokyo Girl'.

And here are the covers for both Limited Edition and Regular Edition respectively:

Regular Edition

Limited Edition

Love the outfits (The hats look so dangerously runcing rasanya kalau masuk mata boleh buta, but I still can deal with that), the choice of colour is vibrant, love the transparent glass boxes, but I just can't with the font. Especially the Limited Edition one. Font tu nampak benar direka oleh designer yang telah dipaksa menggunakan set geometric yang telah dicuri dari budak sekolah teknik untuk subjek lukisan kejuruteraan. Lepas tu dia tepek pulak font tu dekat dalam kotak purple tu. No! No! You making this looks cheap. The Regular Edition is clearly the winner. At least dia clean and simple. Plus, ko tengok Nochi punya pose, awat bending awkward macam tu. Bontot tu macam keluar dari propotion yang sepatutnya. (lol). While A-Chan as always giving us that inspired but tired stare again and Kashiyuka pose is alright.

Bila sebut Tokyo first thing aku bayang ialah menara Tokyo (ok you can see that clearly drawn dekat huruf 'T' but still!) dengan pemandangan sebuah bandaraya yang dipenuhi dengan limpahan cahaya lampu. But with this, I don't see any Tokyo-ness? Posing in a simple photo set don't give me any Tokyo vibe at all. Adakah team Perfume on budget? Adakah mereka tiada masa nak shot dekat luar? Adakah team Perfume rasa burned out dan fed up untuk come out dengan design baru? Adakah intern yang pitch idea ini? Adakah top management memberi guide terlalu ketat untuk single kali ini? So many burning questions! 

Aku usually akan pre-order Limited Edition but the style really don't give me any excitement at all dan 15 hari bulan Februari, hari single keluar semakin hampir ye rakan-rakan semua. I SHOULD HAVE ORDERED MINE NOW! But I have second thought tho that maybe, just maybe I'll skip for this release and wait for the next single? I don't know. Let's hope that the song itself will sounds good and the choreo is going to rip my head off.

No comments: