Saturday, 11 February 2017

Senarai Ambassador Olimpik 2020 Jepun Dan Sedikit Ulasan Mengenainya

Mesti sudah ramai yang tahu Jepun akan menjadi tuan rumah untuk Sukan Olimpik yang seterusnya. But more importantly not this game (personally by me) but benda-benda melagho seperti macam mana rupa design maskot kali ni? Artis mana akan perform untuk opening dengan closing ceremony? Apa rekaan logo dia? Since sports and me, well... they don't mix together very well. 

Walaupun tahun 2020 ada lagi beberapa tahun, Tokyo sudah pun bergerak proaktif dengan mengeluarkan senarai nama official ambassador dan you guys can expect some(!) recognizable faces in there!! Be aware that these ambassadors might be used only for commercial purpose only since they might come out and reveal the original mascot design sometime in near future. Come on lah kan Jepun dengan maskot mana boleh dipisahkan. They even have their own annual event to vote their favourite mascot. 


We've got Astro Boy, Sailormoon (which aku suka sebut sebagai seraaaa mooon), Crayon Sin-chan, Luffy (One Piece), Naruto, Jibanyan (Yokai Watch), San Goku (Dragon Ball) dan  Cure Miracle and Cure Magical (Mahou Tsukai Pretty Cure).

Being as a normal human being of course aku nak komen sikit lah pasal senarai list. Aku agak berpuas hati dengan nama-nama list ni (And that include Jibanyan) sehinggalah sampai ke Cure Miracle dan Cure Magical. Who the hell are these girls??! Where the hell is Mario? DORAEMON?? That overrated yellow mouse, Pikachu?? GUNDAM? Why? Whyyy?

Untik siapa-siapa  yang dispute kenapa Jibanyan daripada Yokai Watch boleh masuk sekali dalam senarai ni to be honest Yokai Watch is huuuuuuuuge right now in Japan. (Imagine Pokemon but with variety of ghosts) So kids will relate to it. While the rest tak payah kenalkan pun takpe, Dah memang terkenal pun. Tapi Cure girls whatever ni apa relevant dia? Hahaha. Is there any money involved in this list. #SerkapJarang

Anyhow, let's us embrace the list since 7 lagi maskot tu dah cukup nak promote this kinda stuff. Aku macam pejam mata sebelah lah kan. Mungkin jugak  tahun depan ke wave 2 punya ambassador akan keluar. We don't know yet. Makanya dengan pengumuman rasmi ini, pastinya akan keluar pelbagai jenis merchandise. Dimana pengunjung-pengunjung, otaku, fans, akan membeli benda-benda ni secara rakus padahal lekat gambar sahaja dekat mug ke apa. Oh heck aku pun akan beli kalau ada depan mata. -_-"

Oh guys, one more thing. Could you imagine semua watak-watak bergabung macam ni terjadi dekat Amerika? Contoh macam gabungkan Captain America, Ben 10, Wonder Woman, Spongebob, Transformers? Hell no, since dekat sana payah gila nak gabungkan dua watak yang terkenal daripada 2 syarikat yang berbeza. Inikan pula nak 6 kan? Tunggulah 2060 baru selesai agreement. Tapi dekat Jepun benda-benda macam ni tak lenient pun. Since they know by doing this it can benefit them more. Oh hail Japan comic industry!


What about you guys? Agree with the list or not? LUAHKANNYA!

No comments:

Post a Comment