Saturday, July 22, 2017

Game of Serkap: Ep 1 'Dragonstone'

The drama that we all have been waiting for since last year, Game of Thrones (GoT) was back on HBO with its first episode of season 7 titled 'Dragonstone'. Aku buat keputusan untuk buat discussion post dekat blog ini untuk setiap episode untuk musim kali ini disebabkan ada banyak benda yang boleh dibincang, dikomen, dicerca dan aku rasa Twitter bukanlah medium sesuai untuk luahkan semua ini. Lepas tu aku macam baru perasan yang disaat post ini ditulis hari sudah Sabtu, episode 2 akan disiarkan esok dan aku kena pantaaas menaip benda alah ini sebelum terlambat. lol.

For a start, aku akan cuba highlightkan certain important moments in this episode but not too details macam frame to frame, hanya yang penting sahaja. So, shall we begin.



Episode 1 - Dragonstone

1. Nampaknya Arya masih ada lagi unfinish business dekat Riverrun. Pada episode akhir season lepas kelihatan Arya menyamar sebagai seorang pelayan yang menghidangkan lauk jari ala kanibal kepada Lord Walder Frey lantas mengelar leher beliau tanpa belas kasihan. Tak sempat nak makan dah arwah.

This time around Arya decided untuk menyamar sebagai Lord Walder Frey dan membuat parti kemenangan dengan memanggil kesemua sanak saudara House of Frey untuk menghadirinya. Tatkala kesemua para hadirin selesai menenguk wine rupa-rupanya terdapat racun didalamnya maka kesemuanya mati seperti lalat (kecuali kaum wanita). Revenge is sweet katanya walaupun aku tak tau wine tu rasanya macam mana sebenarnya.

Anyhow aku suka bait ucapan Arya sebelum pembunuhan secara beramai-ramai bermula "Leave a wolf alive and the sheep are never safe" YASS! Slay that quote girl. Pasti Catelyn di alam barzakh pasti berkata 'That's my girl'. 

Dengan scene ini aku rasa bersyukur sangat sebab finally Arya is doing something dan bukan masih lagi terkial-kial sekejap nak jadi itu sekejap nak jadi ini. Her story arc is such a mess just like her sister, Sansa I felt like they should do something about her before it's too late.

And this lead to another scene dimana Arya berjumpa secara tak sengaja penyanyi lagu 'Shape of You'. Sejurus sahaja kamera tunjuk muka Ed Sheeran or should I say Ed Lannister aku macam wut.. To be honest aku dah dengar-dengar dia akan muncul dalam GoT tapi aku tak sangkalah dengan kehadirannya dalam ni aku punya immersion dalam dunia ni jadi terngangu. Unexpected macam tu. As for the scene I do think it's necessary. Sebab dia menunjukkan bukan semua Lannister jahat. Some of them are good people. Dan sebab atas inilah Arya decided untuk tidak membunuh mereka semua. But putting Ed in it was not doing anything for me.

2. Scene Sam di Citadel was too dragging. Boleh pendekkan lagi. Dan scene membersihkan bekas tahi dan menuang sup itu adalah disgusting tak aku sanggup tengok. Aku macam kecewa sebab instead of tunjukkan betapa awesomenya Citadel macam last season diorang hanya tunjuk only a part of it. And it is not even that cool pun. Restricted area pun adalah secoet macam tu. Diorang lagi beriya tunjuk transisi tahi dan sup tu. MENDEE. Kemudian selepas menelah bagai baru dapat tahu dekat Draganstone ada kaya dengan sumber Dragonglass which is redundant gila sebab Stannis pernah bagitau info ini pada Sam. Zzzzzzzzz. Labtas bergegas hantar surat dekat Jon mengenai isu ini. Sekarang kita dah tahu macam mana Jon akan berinteraksi dengan Dany pada kemudian hari.

Dan ada scene Encik Friendzone kita aka Jorah Mormont berada didalam salah satu lokap di Citadel. Nampak gayanya penyakit Grey Scale dia tu macam lagi teruk. But guess what? Selain mampu membunuh White Walkers, Dragonglass juga mampu menyembuhkan penyakit. Jeng jeng jeng! Tapi macam laju betul dia sampai ke situ. There are some issues with the characters teleport from one place to another. 

3. Sansa acah menunjukkan sifat-sifat kepimpinan beliau apabila meragui keputusan Jon pada satu mesyuarat PIBG. Gurl.. calm down. Her action really scares me sebab dia macam berperangai seperti Cersei dan aku tak akan terkejut jikalau pada masa hadapan dia akan create problem. She might end up making ally with Littlefinger and then betray Jon. But I hope not. Selepas menjadi tunggul dan bahan makian setelah sekian lama aku tak nak dia bertukar jadi asshole nak tunjuk pandai. She deserves more than this. Be like your mother Sansa! 

4. Sexual tension Tormund terhadap Brienne adalah sangat kuat aku rasa kelakar. lol. I still hope Brienne akan ke jinjang pelamin dengan Jaime tho.

5. Euron Greyjoy tetiba sampai ke King's Landing lebih cepat daripada Dany dan terus claim memiliki banyak kapal macam pantasnya ko bina lepas half of your best ships dah kena curi dengan Yara dan Theon. Dan Euron berjanji akan memberi Cersei hadiah pinangan yang istimewa. Dan please janganlah jadi hadiah berupa sedulang hati nyamuk ataupun sedulang air mata anak dara.

6. The Hound telah menerima hidayah daripada The Lord of the Light setelah melihat sesuatu didalam unggun api. Aku berharap gila lepas dia terangkan apa yang dia nampak dalam api tu dia carutkan kepada semua orang sambil berkata "Just kidding". But nope he really seen it. Plus, the scene dia korekkan kubur tu really humanize him as a character. Dulu bukan main bunuh aje orang lagi. Langsung tak ada empati.

7. Dany akhirnya sampai jua ke Dragonstone tempat keturunannya tinggal dahulu sebelum Robert's Rebellion bermula. Setelah sekian laaamaaaaaaaaa (6 seasons) duk pot pet macam nak pergi Westeros lah apa lah. With her new menutup aurah outfit (minus tudung) she 'easily' entered the castle. Pintu gate pun senang betul buka. lol. Can I say that the table at the strategy room is awesome gila. Pattern map Westeros yang macam wooo. We didn't see this table clearly masa Stannis memerintah tempat ni. 

8. Oh tak dilupa juga scene Meera dan Bran sudah sampai dekat The Wall. Perasan tak muka Meera macam 'I'm done dragging this boy. FINALLY!!'

Overall aku rasa episode ini agak underwhelming and a bit tad slow but I guess it's normal because they are setting things up. Kalau tetiba rancak kang macam nampak rush pula. Tapi kena ingat season kali ada 7 episode sahaja. Tak banyak. There is no time for filler stuff. I'm hoping that something interestingwill happen in episode 2.

No comments: